Retinopatia diabetica

Retinopatia Diabetica

Aceasta boala care afecteaza ochiul,nu este proprie ochiului.Ea este consecinta unei boli generale numita diabet zaharat si reprezinta complicatia microvasculara a acesteia.Hiperglicemia prelungita este principalul factor cauzator dar evolutia este in corelatie cu numerosi alti factori pe care ii voi mentiona in continuare.

Ce este retinopatia diabetica

Se stie ca dupa aproximativ 20 de ani de evolutie,90% din bolnavii de diabet insulino-dependent si 60% din cei non-insulinodependent,dezvolta retinopatie diabetica.In Europa,durata medie de evolutie a diabetului pana la aparitia retinopatiei este in jur de 10 ani.Trebuie sa mai stim de asemenea ca retinopatia diabetica reprezinta prima cauza de orbire pana in 50 de ani si a treia dupa aceasta varsta.

Principiul universal valabil care spune ca este mai simplu sa previi decat sa tratezi,este perfect aplicabil si in aceasta boala grava,care neglijata duce in final la pierderea vederii. Pentru aceasta,medicul de familie joaca primul rol,el fiind acela care la examenul de bilant poate dirija pacientii catre centrele specializate de diagnostic.

Diagnosticarea precoce a diabetului este cheia de bolta pe de o parte pentru prevenirea aparitiei retinopatiei diabetice,pe de alta parte,pentru succcesul therapeutic in cazul in care este deja prezenta.Avand in vedere ca aceasta boala nu are simptome pana ce aria centrala a retinei este afectata, devine evidenta importanta diagnosticului cat mai timpuriu pt a institui in timp util acele masuri de tratament care sa impiedice evolutia. Aparitia la un diabetic :
- a unor puncte negre in campul visual
- vedere incetosata
- vedere dubla cauzata de actiunea bolii asupra muschilor oculari
- afectare vederii nocturne
- afectarea perceperii culorilor
trebuie sa avertizeze despre urgentarea axamenului oftalmologic

Pe parcursul evolutiei, boala cauzeaza formarea unor noi vase de sange (neovascularizatie), anormale ca si structura,care preseaza retina si o pot dezlipi, pot invada irisul si declanseaza glaucomul neovascular sau se pot rupe ducand la hemoragii atat la nivelul retinei cat si in fata acesteia,compromitand sever acuitatea vizuala.Toate acestea reprezinta cauza majora de orbire la diabeticii insulino-dependenti.Daca prima etapa de evolutie,asimptomatica sau saraca in simptome subiective si obiective constituie faza neproliferativa a bolii,urmatoarea,grava si de nedorit,defineste retinopatia diabetica proliferative.

Ce facem daca suntem diagnosticati cu retinopatie diabetica

Din momentul in care este pus diagnosticul de diabet, medicul diabetolog il informeaza pe pacient despre conduita terapeutica si regimul sau de viata.Aici intervine ceea ce numim complianta pacientului fara de care nu putem spera la stabilizarea bolii sau limitarea complicatiilor. Complianta se refera la disciplina pacientului de a respecta indicatiile de tratament si regim alimentar si de viata,si eliminarea factorilor de risc.

Factorii de risc responsabili de aparitia si progresia retinopatiei diabetice sunt reprezentati de: 
- hipertensiunea arteriala
- obezitatea
- afectarea renala
- anemia
- anticonceptionalele
- fumatul
- consumul exagerat de alcool

Acestia constituie factori de risc suplimentari ce se adauga la:
- tipul de diabet
- durata diabetului
- controlul metabolic al acestuia
- sarcina

Studiul epidemiologic de la Wisconsin arata ca pt fiecare procent de crestere a hemoglobinei glicozilate, pentru fiecare 10 mmHg in plus la tensiunea arteriala si pentru fiecare trei ani de evolutie a diabetului, riscul aparitiei si evolutiei retinopatiei diabetice creste cu 50%.

Asadar,dupa ce am capatat informatiile legate de boala, suntem partasi la ceea ce va urma. Neglijarea recomandarilor terapeutice, de regim alimentar si de viata, reprezinta de fapt un major factor de risc ce compromite intreg demersul medical.

Examenul oftalmologic periodic, obligatoriu o data pe an, permite atat depistarea cat si urmarirea evolutiei retinopatiei diabetice, adecvand astfel tratamentul pt a limita cat mai mult complicatiile. Numai printr-o colaborare stransa intre medic si pacient, se poate izbandi in aceasta cumplita boala de a pastra o vedere utila atat de necesara desfasurarii unei vieti normale. Frecventa acestor examene depinde de fapt de prezenta factorilor de risc, de complianta pacientului si de experienta oftalmologului.

Examinarea oftalmoscopica a retinei (fundul de ochi) este examenul de baza in urma caruia orice medic oftalmolog trebuie sa precizeze diagnosticul. Din nefericire,acesta este doar orientativ, neputand depista un edem la debut in centrul retinei, complicatie frecventa a diabetului de tip II, ceea ce poate duce la intarzierea aplicarii unui tratament adecvat.

Tomografia in coerenta optica (OCT) ofera atat avantajul fotografierei retinei cat si cel al examinarii pe sectiuni bi si tridimensionale ale acesteia, permitand astfel un diagnostic rapid si percis si urmarirea in timp a bolii. Nu este nociva deoarece foloseste lumina ca principiu de functionare.

Tratament retinopatie diabetica

Trebuie sa stim ca aceasta boala nu se vindeca. Tratamentul are ca scop limitarea complicatiilor si evitarea evolutiei bolii. In tratamentul de prevenire se folosesc medicamente pe baza de antioxidanti, vitamine, in scopul intaririi peretilor vasculari si a pastrarii integritatii epiteliului pigmentar retinian.

Tratamentul cu laser care are ca scop fotocoagularea leziunilor retiniene producatoare de ischemie ce genereaza la randul ei aparitia neovaselor. Trebuie bine inteleasa ideea ca tratamentul laser nu poate ajuta cu nimic in fazele finale de evolutie. Pentru aceasta,bolnavii de diabet nu au motive de a ignora recomandarea oftalmologului de incepere a terapiei laser,aceasta fiind singura cale cunoscuta deocamdata ca benefica in pastrarea vederii, cu conditia aplicarii ei in stadii nu foarte avansate.

Se practica de asemenea injectii intraoculare cu corticosteroizi sau anticorpi monoclonali in special pt edemele maculare, chiar daca ele recidiveaza si necesita repetarea injectiei. Cazurile pretabile la acest tratament sunt usor depistabile si de urmarit prin tomografia in coerenta optica.

Se poate face si tratament combinat laser-injectii intravitreene, se poate incerca totul pt a preveni trecerea unei retinopatii neproliferative sau pre-proliferative la faza grava proliferativa.

Tratamentul chirurgical al retinopatiei diabetice se aplica in cazurile grave, tratate inadecvat, cu fibroze si tractiuni vitreoretiniene ce pot provoca dezlipiri de retina sau hemoragii severe.

Cataracta fie complicatie a diabetului, fie de varsta, coexistenta cu diabetul, nu are nicidecum contraindicatie operatorie. Trebuie din contra operata in stadii cat mai precoce pt a preveni eventualele complicatii date de evolutia diabetului.
Glaucomul neovascular, complicatie severa a diabetului, necesita urmarire atenta si tratament medico-chirurgical. 
Ca metode adiacente de tratament se folosesc toate mijloacele de prevenire si urmarire a evolutiei:

»  mentinerea glicemiei la nivel corespunzator stadiului bolii
»  controlul riguros si tratamentul adecvat al hipertensiunii arteriale
»  evitarea fumatului,alcoolului
»  respectarea unei diete sanatoase
»  evitarea stress-ului
»  control periodic de specialitate

Pentru prevenirea sau ameliorarea evolutiei retinopatiei diabetice mentinerea glicemiei la nivel normal este esentiala. S-a dovedit ca o dieta adecvata ce duce la un nivel glicemic in limite normale, scade riscul aparitiei bolii cu 70%. Mentinerea acestui nivel normal al glicemiei ajuta la stoparea progresiei bolii in medie cu 30% in cazul diabetului de tip I si II.

 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...



Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks